Πτυχίο Επιστήμης στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων
Kaunas University of Technology
Πληροφορία κλειδί
Τοποθεσία πανεπιστημιούπολης
Kaunas, Λιθουανία
Γλώσσες
Αγγλικά
Μορφή μελέτης
Στην Πανεπιστημιούπολη
Διάρκεια
4 χρόνια
Βήμα
Πλήρης απασχόληση
Δίδακτρα
EUR 3.727 / per year
Προθεσμία εφαρμογής
Ζητήστε πληροφορίες
Πρωιμότερη ημερομηνία έναρξης
Sep 2024
Εισαγωγή
Η καθημερινή παροχή ποιοτικών, ασφαλών και υγιεινών τροφίμων στους ανθρώπους είναι μια από τις σημαντικότερες παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιστήμονες και οι τεχνολόγοι τροφίμων. Με τη μελέτη του πτυχίου στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων στο KTU, θα αποκτήσετε τις διεπιστημονικές ικανότητες και δεξιότητες που είναι απαραίτητες για τον μελλοντικό τεχνολόγο τροφίμων στους τομείς της χημείας τροφίμων, της μικροβιολογίας, της διατροφής, της τεχνολογίας και της μηχανικής. Επίσης, θα ενσωματώσετε τις ειδικές γνώσεις με τις βασικές αρχές της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας.
Αυτό είναι ένα από τα λίγα προγράμματα σπουδών πτυχίου στη Λιθουανία στον τομέα της τεχνολογίας τροφίμων και το μόνο που έχει βραβευτεί με το διεθνές σήμα ποιότητας EQAS-Food Label. Το KTU είναι το μόνο πανεπιστήμιο στις χώρες της Βαλτικής που προσφέρει σπουδές σε διεθνές επίπεδο διαπιστευμένες με αυτό το σήμα ποιότητας.
- Πρόσβαση στα εργαστήρια τεχνολογίας τροφίμων, στα οποία παρέχονται τεχνολογικές γραμμές πιλοτικής κλίμακας που χρησιμοποιούνται για τη μοντελοποίηση και εκτέλεση διαφόρων τεχνολογικών διαδικασιών·
- Οι μαθητές αποκτούν πρακτικές δεξιότητες ενώ εργάζονται μαζί με έμπειρους τεχνολόγους τροφίμων, συμμετέχοντας στην επίλυση προβλημάτων της πραγματικής ζωής.
- Οι απόφοιτοι αυτού του προγράμματος εκτιμώνται από τους εργοδότες για το μοναδικό μείγμα δεξιοτήτων και γνώσεων στις τεχνολογίες τροφίμων, τη μηχανική τροφίμων, τη χημεία τροφίμων και τη μικροβιολογία.
Εκθεσιακός χώρος
Εισαγωγές
Διδακτέα ύλη
Μια διασταύρωση μεταξύ ακριβών και βιοεπιστημών
Η επιστήμη των τροφίμων συνδέεται στενά με τα μαθηματικά, τη μικροβιολογία, τη χημεία των τροφίμων και τις επιστήμες της μηχανικής. Η γνώση σε όλους αυτούς τους τομείς είναι απαραίτητη σε έναν ειδικό για την αποτελεσματική εκτέλεση των καθημερινών λειτουργιών του τεχνολόγου τροφίμων.
Στις μελέτες καλούνται διάσημοι τεχνολόγοι τροφίμων
Σε αυτό το πρόγραμμα σπουδών, οι θεωρητικές γνώσεις συμπληρώνονται με πρακτικές δεξιότητες τις οποίες αναπτύσσουν οι μελλοντικοί ειδικοί με τη βοήθεια έμπειρων τεχνολόγων τροφίμων. Μέσω της κοινής εργασίας μαζί τους στα εργαστήρια, οι μελλοντικοί τεχνολόγοι τροφίμων μπορούν να ελέγξουν τον εαυτό τους και να δοκιμάσουν τις πρώτες τους ιδέες στην πράξη.
Καλή γνώση της συνολικής τροφικής αλυσίδας
Εργαζόμενος σε μια εταιρεία, ο τεχνολόγος τροφίμων συμμετέχει σε διάφορες δραστηριότητες που σχετίζονται με την παραγωγή, την ασφάλεια, την ποιότητα, τη διανομή και την κατανάλωση τροφίμων, επομένως, είναι σε θέση να ενσωματώσει τις ειδικές γνώσεις με τα βασικά στοιχεία διατροφής, επιχειρήσεων και διαχείρισης.
Αποτέλεσμα προγράμματος
Ικανότητες μαθητή
- Φυσική και χημική ανάλυση των τροφίμων: ανάλυση της σύνθεσης και των ιδιοτήτων της τροφικής ουσίας, της λειτουργίας της στα τρόφιμα και της λειτουργίας της στον ανθρώπινο οργανισμό, εφαρμόζοντας τις δεξιότητες της ερευνητικής εργασίας.
- Μικροβιολογική ανάλυση τροφίμων: Γνώση της σύνθεσης, των ιδιοτήτων των μικροοργανισμών, της εμφάνισής τους στα τρόφιμα, βιοχημικές διεργασίες.
- Διαχείριση ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων: Καθιέρωση και διασφάλιση μεθόδων παραγωγής, προτύπων υλικών και ποιότητας.
- Τεχνολογίες και μηχανική: Σχεδιασμός εταιρειών τροφίμων και εστίασης, οργάνωση παραγωγής, γνώση εξοπλισμού, διαδικασιών και συστημάτων βιομηχανίας τροφίμων.
δεξιότητες του μαθητή
- Ικανός να αναλύει, να μοντελοποιεί, να σχεδιάζει και να εγκαθιστά τεχνολογίες για προϊόντα τροφίμων και τροφοδοσίας, να οργανώνει, να εκτελεί και να διαχειρίζεται διαδικασίες παραγωγής και να διασφαλίζει την ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων.
- Ικανός να παρακολουθεί και να αναλύει καινοτομίες στην επιστήμη και τις τεχνολογίες τροφίμων, να εφαρμόζει τις πιο πρόσφατες γνώσεις και δεξιότητες σχεδιασμού στην ανάπτυξη και υλοποίηση έργων τεχνολογιών τροφίμων για τη βελτίωση της θρεπτικής αξίας, της ποιότητας και της ασφάλειας των προϊόντων.
- Ικανός να σχεδιάζει, να εκτελεί και να αναλύει την έρευνα για τη σύνθεση, την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων τροφίμων και τροφοδοσίας, να χρησιμοποιεί σύγχρονο τεχνολογικό, αναλυτικό εξοπλισμό και εξοπλισμό λογισμικού.
- Ικανός να εφαρμόζει αρχές καλής εργαστηριακής πρακτικής, να εργάζεται αποτελεσματικά τόσο ατομικά όσο και ομαδικά, να παρουσιάζει τα αποτελέσματα της εργασίας προφορικά και γραπτά και να κατανοεί τον αντίκτυπο των τεχνολογικών και μηχανικών λύσεων στο κοινό και στο περιβάλλον.
Ευκαιρίες καριέρας
Οι απόφοιτοι βρίσκουν εύκολα δουλειά σε εταιρείες επιχειρήσεων τροφίμων
Η βιομηχανία τροφίμων είναι ένας από τους σημαντικότερους και μεγαλύτερους οικονομικούς τομείς στη Λιθουανία. Οι εργοδότες εκτιμούν τους αποφοίτους αυτού του προγράμματος λόγω των γνώσεών τους στις τεχνολογίες τροφίμων, στη μηχανική τροφίμων, στη χημεία τροφίμων και στη μικροβιολογία, καθώς και στις πρακτικές τους δεξιότητες. Η πλειοψηφία των πιθανών εργοδοτών είναι οι ίδιοι απόφοιτοι αυτού του προγράμματος.
Μπορεί να γίνεις
Ειδικός-τεχνολόγος βιομηχανίας τροφίμων
- Οργάνωση και έλεγχος τεχνολογικών παραγωγικών διαδικασιών.
- Προετοιμασία τεχνολογικών εγγράφων, κατανόηση των προτύπων επεξεργασίας, τεχνικών προδιαγραφών σύμφωνα με την επαγγελματική ακεραιότητα και τα πρότυπα δεοντολογίας.
- Διασφάλιση ποιότητας και έλεγχος των παραγόμενων προϊόντων.
Χημικός
- Εκτέλεση εργασιών χημικής έρευνας, ανάπτυξη ή βελτίωση εννοιών, μέτρων, θεωριών και μεθόδων.
- Εκτέλεση πειραματικών εργασιών, δοκιμών και αναλύσεων.
- Συμμετοχή σε διεπιστημονικά έργα επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης σε συνεργασία με ειδικούς διαφόρων τομέων.
Διαιτολόγος και διατροφολόγος
- Εφαρμογή προληπτικών προγραμμάτων και στρατηγικών που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων, την ποιότητα του νερού, τις μολυσμένες και επικίνδυνες ουσίες.
- Σχεδιασμός διατροφής και μενού, επίβλεψη προετοιμασίας και σερβιρίσματος φαγητού, παρακολούθηση της ποσότητας και της ποιότητας του φαγητού που καταναλώνεται.
- Εκτέλεση ερευνητικών εργασιών διατροφής, διάδοση των αποτελεσμάτων τους σε επιστημονικά συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις.
Υπεύθυνος ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων
- Γνώση προτύπων και διαδικασιών ποιότητας, διασφάλιση επισήμανσης και άλλες απαιτήσεις.
- Αξιολόγηση δεικτών ποιότητας στην απόδοση της συγκεκριμένης εταιρείας, προετοιμασία συστάσεων.
- Έλεγχος τήρησης προτύπων υγιεινής-υγιεινής.
Διευθυντής ποιότητας
- Ανάπτυξη και βελτίωση δεικτών ποιότητας στην απόδοση της συγκεκριμένης εταιρείας.
- Διαχείριση δραστηριοτήτων και διαδικασιών βελτίωσης της ποιότητας.
- Εισαγωγή και διατήρηση προτύπων και διαδικασιών διασφάλισης ποιότητας.
Ο χημικός της βιομηχανίας τροφίμων
- Έλεγχος των πρώτων υλών, των υλικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή, της τεχνολογικής διαδικασίας και της ποιότητας των τελικών προϊόντων.
- Καθιέρωση προτύπων και διαδικασιών ελέγχου για την ασφάλιση της ασφάλειας των εργαζομένων και των εργασιών παραγωγής χημικών.
- Επεξεργασία εργαστηριακών εγγράφων σύμφωνα με τους κανονισμούς προετοιμασίας και αποθήκευσης εγγράφων.
Υπεύθυνος δημιουργίας και ανάπτυξης προϊόντων
- Δημιουργία νέων προϊόντων, ανάπτυξη και εισαγωγή τους στην παραγωγή.
- Συντονισμός της διαδικασίας δημιουργίας προϊόντων με τμήματα παραγωγής και εμπορίου.
- Αναζήτηση καινοτομιών και η δοκιμή τους.