Πανεπιστήμια σε

Λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις διαφορετικές τοποθεσίες σπουδών

Κάντε κλικ στους παρακάτω συνδέσμους για να διαβάσετε περισσότερα για τις σπουδές σε διάφορες χώρες. Θα σας παρέχουμε γενικά στοιχεία για τις χώρες, και θα σας πούμε για τα τοπικά συστήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα δίδακτρα, τη σταδιακή εξέλιξη ενός ακαδημαϊκού έτους, τις δυνατότητες σπουδών για αλλοεθνείς φοιτητές και πολλά άλλα. Θα βρείτε επίσης μερικές χρήσιμες συμβουλές και πρακτικές πληροφορίες σχετικά με την ασφάλιση υγείας, φοιτητικές βίζες και το κόστος ζωής.

Παγκόσμιες δυνατότητες απόκτησης ενός πτυχίου

Τα πτυχία bachelor απαιτούνται όλο και περισσότερο σε θέσεις εργασίας βασικού επιπέδου, καθώς οι χώρες σε όλο τον κόσμο μεταβαίνουν από οικονομίες βασισμένες στη βιομηχανία σε βασισμένες στη γνώση. Τα πτυχία είναι διαθέσιμα σχεδόν σε κάθε ακαδημαϊκό κλάδο που μπορεί να φανταστεί κανείς, συμπεριλαμβανομένων αρκετών που δεν υπήρχαν έως πρόσφατα, όπως η τεχνολογία πληροφοριών. Τα πτυχία είναι επίσης το σημείο εκκίνησης για φοιτητές που ενδιαφέρονται για επαγγέλματα που απαιτούν ένα μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, όπως η συμβουλευτική, ή για φοιτητές που ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν επαγγέλματα έρευνας. Με χιλιάδες κολλέγια και πανεπιστήμια από τα οποία μπορεί να επιλέξει κανείς σε όλο τον κόσμο, ο καθένας θα πρέπει να είναι σε θέση να βρει μια σχολή που ταιριάζει τέλεια στις προπτυχιακές σπουδές του.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι κολλεγίων, πανεπιστημίων και άλλων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο. Παρά το γεγονός ότι ορισμένα ιδρύματα απονέμουν και τα τρία παραδοσιακά επίπεδα των πτυχίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (πτυχίο, μεταπτυχιακό, και διδακτορικό), ορισμένα εστιάζουν αποκλειστικά σε προγράμματα πτυχίων. Οι φοιτητές θα πρέπει να επιλέξουν τον τύπο της σχολής που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους. Τα πανεπιστήμια συνήθως παρέχουν στο φοιτητή ένα ευρύ φάσμα επιλογών σπουδών, όμως τα κολλέγια και τα άλλα ιδρύματα ίσως προσφέρουν έναν εξειδικευμένο ακαδημαϊκό κλάδο ή ένα μικρότερο και πιο εξατομικευμένο περιβάλλον σπουδών. Αν και οι λεπτομέρειες διαφέρουν από χώρα σε χώρα, όλοι οι τύποι ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γενικά περιλαμβάνουν:

 • Ερευνητικά πανεπιστήμια που απονέμουν όλα τα επίπεδα των πτυχίων σε ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων
 • Σχολές διοίκησης επιχειρήσεων που εστιάζουν σε πτυχία σχετικά με τις επιχειρήσεις, όπως η χρηματοδότηση, η λογιστική και το μάρκετινγκ
 • Τεχνικά ιδρύματα που εστιάζουν σε τίτλους σπουδών στις επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά
 • Ιδρύματα τεχνών που εστιάζουν σε τίτλους σπουδών σχετικούς με τις τέχνες και επαγγέλματα όπως η φωτογραφία, η ζωγραφική και το θέατρο
 • Εκπαιδευτικά ιδρύματα ή σχολές δασκάλων που εστιάζουν σε εκπαιδευτικά διπλώματα για επίπεδα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ένα πτυχίο ίσως θελήσουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να σπουδάσουν στο εξωτερικό, ειδικά αν ενδιαφέρονται για κάποιον άκρως εξειδικευμένο ακαδημαϊκό κλάδο όπως κάποιο είδος γλώσσας ή τοπικές σπουδές. Οι φοιτητές μετακινούνται όλο και περισσότερο για όλα τα επίπεδα της μετα-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια φοιτητές να σπουδάζουν τώρα στο εξωτερικό κάθε χρόνο. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικής (UIS) των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO), οκτώ χώρες έχουν περισσότερους φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό από ό, τι στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων των Βερμούδων, του Λιχτενστάιν και του Λουξεμβούργου. Πάνω από το ένα τέταρτο των φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό είναι από χώρες της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού και σχεδόν τοις εκατό προέρχονται από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Περίπου το 30 τοις εκατό των διεθνών σπουδαστών φοιτούν είστε στις Η.Π.Α. ή το Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθούμενο από την Αυστραλία (8 τοις εκατό), τη Γαλλία (7 τοις εκατό) και τη Γερμανία (6 τοις εκατό).

Οι φοιτητές ίσως να θελήσουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο της απόκτησης ενός πτυχίου στο εξωτερικό για διάφορους λόγους, όπως:

 • Τη δυνατότητα να επιλέξουν από μια μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων σε οποιονδήποτε ακαδημαϊκό κλάδο, έτσι ώστε ο φοιτητής να μπορεί να βρει το καταλληλότερο για τα ενδιαφέροντα και το στυλ σπουδών του.
 • Την ικανότητα να σπουδάσουν μια καινούργια γλώσσα και να αποκτήσουν ένα δίπλωμα σχετικό με τη χώρα ή χώρες που μιλούν αυτή τη γλώσσα. Για παράδειγμα, ένα από τα καλύτερα μέρη για να μάθει κανείς Κινέζικα και για την Κίνα θα ήταν προφανών η Κίνα!
 • Τη μελέτη μιας διαφορετικής κουλτούρας. Οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν σταδιοδρομία σε μια ξένη υπηρεσία ή σε διεθνείς επιχειρήσεις, θα αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία από την εμβάπτιση σε μια άλλη κουλτούρα. Οι φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό θα αποκτήσουν επίσης διεθνείς φίλους και δια βίου επαφές.
 • Αυξημένες γλωσσικές δεξιότητες, εάν η χώρα προορισμού μιλά μια διαφορετική γλώσσα από τη μητρική γλώσσα του φοιτητή.

Οι φοιτητές που σχεδιάζουν να σπουδάσουν για ένα πτυχίο ίσως θελήσουν να εξετάσουν τα ακόλουθα όταν αποφασίζουν αν θα σπουδάσουν σε κάποιο ίδρυμα στη χώρα τους ή στο εξωτερικό:

 • Το κόστος του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου του κόστους διαβίωσης. Δωρεάν ή χαμηλά δίδακτρα μπορεί να αντισταθμίζονται από το υψηλό κόστος διαβίωσης ή μετακίνησης. Ωστόσο, είναι διαθέσιμα πολλά προγράμματα υποτροφιών, συνήθως τόσο στη χώρα προέλευσης του φοιτητή όσο και τη χώρα στην οποία θα σπουδάσει ο φοιτητής. Αυτά τα προγράμματα υποτροφιών συχνά καλύπτουν, εκτός από τα δίδακτρα, και έξοδα διαβίωσης και άλλα.
 • Απαιτούμενες γλωσσικές δεξιότητες. Η συντριπτική πλειοψηφία των προγραμμάτων επιπέδου πτυχίου διδάσκεται στη μητρική γλώσσα της χώρας που θα σπουδάσει ο φοιτητής. Οι φοιτητές που δεν έχουν ήδη επάρκεια στη γλώσσα διδασκαλίας ίσως χρειαστεί να δαπανήσουν ένα επιπλέον έτος ή και περισσότερο για να αποκτήσουν αυτή την επάρκεια. Στην περίπτωση μιας ευρέως ομιλούμενης γλώσσας, όπως τα Αγγλικά, Ισπανικά ή τα Γαλλικά, ο φοιτητής μπορεί πιθανόν να μελετήσει τη γλώσσα και να αποκτήσει την επάρκεια στη χώρα του, όμως λιγότερο κοινές γλώσσες, όπως τα Σέρβικα, θα είναι καλύτερο να μελετηθούν στη χώρα προορισμού. Ακόμη και για μια γλώσσα που ομιλείται ευρέως, πολλοί φοιτητές θα διαπιστώσουν ότι μαθαίνουν καλύτερα τη γλώσσα σε ένα συνολικό περιβάλλον πλήρους εμβύθισης, στη χώρα προορισμού.
 • Τύποι σπουδών που προσφέρονται, όπως η πλήρης ή μερική παρακολούθηση. Πολλοί διεθνείς φοιτητές, ειδικά προπτυχιακού επιπέδου, αναμένεται να μελετούν με πλήρη παρακολούθηση, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Ωστόσο, ορισμένοι φοιτητές που ήδη εργάζονται σε μια χώρα ως αλλοδαποί ίσως να μπορούν να επιδιώξουν ένα πτυχίο σε βάση μερικής παρακολούθησης, δεδομένου οτι βρίσκονται στη χώρα κατά κύριο λόγο για να εργαστούν, και όχι για να σπουδάσουν.
 • Επιπτώσεις στα μέλη της οικογένειας, για τους φοιτητές με οικογένειες. Τα μέλη της οικογένειας ίσως χρειαστεί να αποκτήσουν γλωσσικές δεξιότητες και μπορεί να διαταραχτούν η φοίτηση στο σχολείο ή τα σχέδια σταδιοδρομίας.

Πάρτε λίγο χρόνο τώρα για να ενημερωθείτε για τα προγράμματα πτυχίων και τα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Αν γνωρίζετε τι ψάχνετε, κάντε απευθείας κλικ στη χώρα ή τα συγκεκριμένα προγράμματα. Αν είστε ακόμη αναποφάσιστοι, αφιερώστε λίγο χρόνο για να διαβάσετε για τα διαφορετικά προγράμματα πτυχίων που είναι διαθέσιμα παγκοσμίως.

περαιτέρω Διαβάστε Λιγότερα